INFO MDM: Zile libere suplimentare pentru cei de alta religie decat cea ortodoxa

0

Извините, этот техт доступен только в “Румынский”. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

MDM Group informeză că modificări intervenite cu privire la dispozițiile Codului muncii includ zile libere suplimentare pentru cei de alta religie decat cea ortodoxa.

Astfel, angajatii care «apartin de un cult religios legal, crestin» vor avea libere ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti, prima si a doua zi de Rusalii conform propriului calendar confesional. Masura este utila, cu precadere, familiilor formate din parinti de confesiuni diferite, intrucat ofera posibilitatea de a petrece impreuna aceste sarbatori religioase.

Legea nr. 37/2020 completează art. 139, alin. (2) din Codul muncii prin introducerea unui nou alineat, 2 ind.1, care are urmatorul cuprins:

(2^1) Pentru salariatii care apartin de un cult religios legal, crestin, zilele libere pentru Vinerea Mare — ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti, prima si a doua zi de Rusalii se acorda in functie de data la care sunt celebrate de acel cult.

Desi actul acorda zile libere in plus pentru angajatii de alta religie decat cea ortodoxa, e important sa observam si modificarile aduse articolului 139 din Codul muncii. Astfel, aici se precizeaza ca zilele libere suplimentare primite vor fi recuperate conform unui plan incheiat cu angajatorul.

In acest sens, dupa alin. (3) al art. 139 se introduce un nou alineat, alin. 3 ind. 1 care are urmatorul cuprins:

(3^1) Salariatii care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare — ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti, prima si a doua zi de Rusalii, atat la datele stabilite pentru cultul religios legal, crestin, de care apartin, cat si pentru alt cult crestin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.

Asadar, intelegem că de aceste zile libere în plus vor putea beneficia și cei de rit ortodox, insa vor trebui sa le recupereze precum cei de alta religie.

Legea nr. 37/2020 modifica si Legea educatiei nationale nr. 1/2011. Ministerul Educatiei va trebui sa aiba in vedere angajatii de alt cult religios legal si sa includa doua zile libere suplimentare pentru fiecare dintre cele trei sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru beneficiarii directi ai educatiei si formarii profesionale apartinand acestora.

Aceste prevederi se află în vigoare începând cu 6 aprilie 2020.

Cadru legal: Legea nr. 37/2020 publicata in Monitorul Oficial nr. 280/2020.

LIKE.

Leave A Reply