INFO MDM: Semnătura electronică, introdusă în contractele de muncă

0

Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Rumano. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

MDM Group informează că semnătura electronică va putea fi folosită în relațiile de muncă, potrivit OUG nr. 36/2021.

Atat firma cat și angajații „pot opta să utilizeze la încheierea contractului individual de muncă/actului adițional la contract, după caz, semnătura electronică avansată sau semnătura electronică calificată, însoțită de marca temporală electronică sau marca temporală electronică calificată și sigiliul electronic calificat al angajatorului”.

În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, Ministerul trebuie să introducă în Guvern o hotărâre pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.425/2006.

De asemenea, au fost aduse o serie de modificari legislatiei telemuncii (Legii 81/2018) dupa cum urmeaza:

  • Se modifica definitia telemuncii, din care se elimina conditia ca cel putin o zi pe luna, munca sa fie derulata in alt loc decat cel organizat de angajator.
  • Se schimba conditiile in care angajatorul poate sa verifice activitatea salariatului prin introducerea prevederii ca aceasta activitate se va face prin mijloace electronice.
  • Se abroga prevederea ca in CIM de telemunca trebuie sa existe prevederea expresa referitoare la locul/locurile desfășurării activității de telemuncă, convenite de părți.
  • Se completeaza prevederile privind modul de asigurare a instructajului SSM
  • Se completeaza lista obligatiilor pe care le are salariatul in telemunca cu o noua obligatie: confidentialitatea datelor. Astfel, salariatul aflat in telemunca trebuie să respecte și să asigure confidențialitatea informațiilor și documentelor utilizate în timpul desfășurării activității de telemuncă.

Cadru legal:

OUG 36/2021, Monitul Oficial Nr. 474/6.V.2021, Partea I

Sursa foto: Pixabay.com

LIKE.

Leave A Reply