INFO MDM GROUP: Noi modificari importante au fost aduse Codului fiscal prin Legea nr. 177/2017

0

Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Rumano. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

MDM GROUP informeaza ca noi modificari importante au fost aduse Codului fiscal prin Legea nr. 177/2017 care a intrat in vigoare luni, 24 iulie 2017. Exista insa si prevederi care intra in vigoare la o data ulterioara. Sunt astfel vizate urmatoarele domenii:

Se clarifică regimul societăților ce au înregistrat la data de 31 decembrie 2016 venituri în sumă între 100.000 euro și 500.000 euro, și sunt în sfera impozitului pe activități specifice (bar, restaurant, hotel etc.), conform Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific;

Actul normativ analizat, vine și clarifică situația acestor societăți, în sensul:

– renunță la calitatea de plătitor de impozit pe profit cu data de 31 iulie 2017, având obligația să modifice vectorul fiscal până pe data de 25 august 2017;

– tot până la data de 25 august 2017, trebuie să finalizeze calculul impozitului pe profit pentru perioada 01 ianuarie – 31 iulie 2017 și să depună declarațiile fiscale pentru impozitul pe profit;

– impozitul specific se datorează pentru perioada 01 ianuarie – 31 iulie 2017, legea introduce o derogare de la modul uzual de calcul al impozitului specific, în sensul că acesta se calculează pentru un număr de zile corespunzător primelor 7 luni, raportate la un număr total de 365 de zile (proporțional cu numărul de zile din primele 7 luni într-un an de zile); desigur și acesta se declară și achită tot până pe data de 25 august 2017;

– începând cu 01 august 2017, aceste societăți ce au realizat venituri între 100.001 euro și 500.000 euro cu data de 31 decembrie 2016, vor achita impozit pe venitul microîntreprinderii și nu mai plătesc impozit specific. Desigur, trebuie îndeplinite și celelalte condiții corelative pentru o microîntreprindere cu privire la capital, obiectul de activitate etc.

Se introduce o nouă categorie de plătitori de impozit pe profit, enumerată punctual în Codul fiscal, respectiv unele asociații de proprietari (nu toate) – intra in vigoare in 1 octombrie 2017;

Dacă însă asociația de proprietari are alte activități economice, cum ar fi cumpărarea de acțiuni pe o bursă, înființarea unui magazin prin care comercializează mărfuri, pentru aceste tipuri de venituri, asociația de proprietari are calitate de plătitor de impozit pe profit.

Desigur, se va impune respectarea depunerii declarației anuale de impozit pe profit până pe data de 25 februarie a anului următor.

Se reglementează mai exact în ce condiții bunurile lipsă din gestiune, degradate și neimputabile sunt cheltuieli nedeductibile la calculul impozitului pe profit – intra in vigoare in 1 octombrie 2017.

Legea extinde la cheltuieli deductibile, contravaloarea bunurilor aflate în perioada de valabilitate, însă ce vor fi utilizate conform legislației pentru combaterea risipei alimentare (bunuri ce sunt acordate unor entități prevăzute de legea combaterii risipei alimentare, când aceasta va intra în vigoare).

Se extinde categoria de venituri nesupuse impozitului pe venitul din salarii, pentru abonamentele de sănătate suportate de angajator, în valoare maximă de 400 euro anual; se extind și alte câteva categorii de venituri neimpozabile;

Noua reglementare consideră neimpozabile la calculul impozitului pe salarii abonamentele medicale suportate pe cheltuielile angajatorului pentru salariații proprii, într-un plafon de 400 euro anual.

La capitolul taxa pe valoarea adăugată, se reformulează mai multe articole privind faptul generator al TVA, în special pentru activitățile cu caracter de continuitate, cum ar fi livrările de energie electrică, servicii de telefonie, închiriere, arendă etc. – intra in vigoare in 1 octombrie 2017.

Pentru livrările de gaze naturale, de apă, de energie electrică sau servicii de telefonie, respectiv servicii de închiriere, concesionare, arendare sau leasing, faptul generator se consideră realizat la momentul acceptat prin contract pentru plata acestor bunuri sau servicii.

Dacă părțile nu au prevăzut în mod expres o dată a plății, în acest caz faptul generator intervine la data emiterii facturii, fără ca perioada de decontare să depășească 1 an.

Tot din punctul de vedere al taxei pe valoarea adăugată, ajustarea TVA în favoarea persoanei impozabile pentru pierderile din creanțe ca urmare a falimentului clientului sau a insolvenței, se poate face într-un termen de 5 ani de la data de 01 ianuarie a anului următor celui în care s-a pronunțat hotărârea definitivă a instanței – intra in vigoare in 1 octombrie 2017.

Se imbunătățește condiția prin care autoritatea fiscală anulează codul de TVA al contribuabilului, din punctul de vedere al ”justificării intenției și capacității economice”. Această sintagmă se abrogă, iar anularea înregistrării în scopuri de TVA se va face de către autoritatea fiscală, dacă respectiva societate prezintă ”risc fiscal ridicat” – intra in vigoare in 1 octombrie 2017.

În domeniul accizelor, sunt câteva reformulări importante privind dreptul de a efectua unele activități cu produse accizabile, doar cu condiția deținerii autorizațiilor specifice.
Se republica Anexa nr. 1 la Codul fiscal, cu nivelul accizelor pentru anii 2017 – 2022 inclusiv. Observăm aici o creștere graduală ușoară a accizelor la țigarete, păstrându-se nivelul accizelor pentru celelalte produse accizabile.

Cadru legal: Legea nr. 177/2017

LIKE.

Leave A Reply