PROPUNERI MDM Group: modificare structura D112 in concordanta cu legislatia in vigoare (OUG 158/2005 art. 10 alin 5 si Art. 71 din Normele metodologice ale OUG)

0

Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Rumano. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Avand in vedere obiectul de activitate al societatii noastre si anume prestarea de activitati de Contabilitate si Audit financiar pentru o serie dintre clientii nostri ale caror domenii de activitate impun necesitatea lucrului in ture cu acordarea repausului saptamanal altfel decat Sambata si Duminica, intampinam dificultati majore in declararea corecta in D112 a numarului de ore lucrate de personalul angajat, precum si raportarea corecta a zilelor de concediu medical acordate in zilele de odihna de sambata si duminica. Astfel, urmare a structurii actuale a D112 in concurs cu lacunele softurilor de salarizare de pe piata, pentru angajatii care conform turelor stabilite prin contractul colectiv de munca si contractele individuale de munca realizeaza un numar mai mare sau mai mic de ore efectiv lucrate decat cele calculate conform calendarului oficial (ex. in cazul repaosului saptamanal in zilele de marti si miercuri, sau lucru doar in zilele de sambata si duminica, etc) in conformitate cu prevederile legale din Codul Muncii (Art. 136), intampinam erori la validarea D112.

 

O alta consecinta directa a situatie mai sus invederate, este imposibilitatea declararii si calcularii corecte a numarului de zile de concedii medicale si a indemnizatiilor aferente. In acest sens prezentam urmatoarele situatii relevante:

 

1. Unui angajat cu CIM , avand program de lucru doar in zilele de sambata si duminica, program prevazut atat in CCM cat si in CIM, nu norma de 8 ore/zi, 16 ore pe saptamana, i se elibereaza un certificat medical doar pentru ziua de sambata (concediul medical sa acordat vineri doar pentru ziua de sambata).

Conform calendarului oficial, aceasta zi este considerata nelucratoare si atrage neplata indemnizatie pentru concediul medical. Insa, conform CIM incheiat si inregistrat conform normelor legale, ziua de sambata este o zi lucratoare pentru angajatul in cauza si pe cale de consecinta, acesta trebuie sa beneficieze de indemnizatia corespunzatoare.

 

2. Unui angajat cu CIM, avand program de lucru de Marti pana Sambata, cu zile de repaos Duminica si Luni, cu norma de 8 ore/zi, 40 ore/saptamana, i se elibereaza un certificat medical pe o perioada calendaristica de 10 zile (12.06.2014-21.06.2014).  In acest interval calendaristic, sunt incluse trei zile de repaos saptamanal conform calendarului oficial, insa conform programului stabilit in CIM in perioada 12.06.2014-21.06.2014 angajatul are doar doua zile repaos saptamanal. Astfel, conform calendarului oficial, angajatului ar trebui sa i se recunoasca plata a doar 7 zile de concediu medical (3 suportate de firma si 4 suportate din FNUASS). Insa, conform CIM, trebuie sa i se recunoasca 8 zile de concediu medical (3 suportate de firma si 5 suportate din FNUASS).

 

In concluzie, modalitatile de calcul ale remuneratiilor si indemnizatiilor personalului angajat precum si declararea acestora in D112 nu sunt in concordanta cu realitatile actuale de pe piata muncii, realitati prevazute si recunoscute in Codul Muncii dar si in OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, art. 10 alin 5 si Art. 71 din Normele metodologice ale OUG mentionata (“Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate in zile calendaristice, se platesc zilele lucratoare. La stabilirea numarului de zile ce urmeaza a fi platite se au in vedere prevederile legale cu privire la zilele de sarbatoare declarate nelucratoare, precum si cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevazute prin contractele colective de munca”

 

Solicitam astfel luarea unor masuri eficiente si cat mai urgente in vederea corelarii  si completarii legislatiei actuale cu realitatea de fapt in sensul moficarii structurii D112 conform cu Codul Muncii si OUG 158/2005 in privinta zilelor de repaos saptamanal altele decat sambata si duminica, a numarului de ore efectiv lucrate de angajati conform programului prevazut in CCM sau CIM in mod corect si cu respectarea prevederilor Codului Muncii.

 

Prezenta propunere a fost inaintata Casei de Asigurari de Sanatate (care gestioneaza concediile medicale) cat si Ministerului de Finante (care gestioneaza D112)

 

O propunere a

MDM Group

LIKE.

Leave A Reply