Ghidul fiscal al contribuabililor care realizeazã venituri din profesii liberale

0

Leider ist der Eintrag nur auf Rumänisch verfügbar. Der Inhalt wird unten in einer verfügbaren Sprache angezeigt. Klicken Sie auf den Link, um die aktuelle Sprache zu ändern.

Ministerul Finanțelor vine în sprijinul contribuabililor prin publicarea unui nou material informativ dedicat persoanelor fizice care au obligația sã declare și sã plãteascã impozitele și contribuțiile sociale datorate pentru veniturile realizate din profesii liberale, în anul 2020. Materialele se gãsesc pe site-ul anaf.ro, în secțiunea Asistențã Contribuabili – Servicii oferite contribuabililor – Ghiduri curente și alte materiale informative.

Sunt considerate venituri din profesii liberale veniturile obținute de cãtre medici, avocați, notari publici, executori judecãtorești, experți tehnici și contabili, contabili autorizați, auditori financiari, consultanți fiscali, arhitecți, traducãtori, sportivi, precum și alte persoane fizice cu profesii reglementate în condițiile legii. Veniturile obținute din profesii liberale desfãșurate în România se considerã ca fiind obținute din România, indiferent dacã sunt primite din România sau din strãinãtate.

Veniturile din profesii liberale, realizate în mod individual și/sau într-o formã de asociere,sunt venituri din activitãți independente, fiind impozitate în sistem real.

Contribuabilii interesați pot gãsi și alte detalii utile despre Declarația unicã pe care trebuie sã o depunã pentru aceastã categorie de venituri, respectiv: ce formulare necesare și de unde se pot procura, cum se poate depune Declarația unicã și ce modalitãți de platã sunt puse la dispoziția contribuabililor.

Rolul acestui nou ghid fiscal este de a stimula și asista contribuabilii sã declare corect veniturile realizate din profesii liberale și sã plãteascã impozitele și contribuțiile datorate, inclusiv prin intermediul mijloacelor electronice de platã existente.

Ministerul Finanțelor va continua sã extindã numãrul materialelor informative dedicate persoanelor fizice și juridice pentru a încuraja cât mai mult conformarea fiscalã voluntarã a contribuabililor.

LIKE.

Leave A Reply