INFO MDM: Modificari privind simplificarea transferului de parti sociale si a varsarii capitalului social

0

Leider ist der Eintrag nur auf Rumänisch verfügbar. Der Inhalt wird unten in einer verfügbaren Sprache angezeigt. Klicken Sie auf den Link, um die aktuelle Sprache zu ändern.

MDM Group informează că în Monitorul Oficial nr. 1018/02.11.2020 s-a publicat Legea 223/2020 pentru simplificarea si debirocratizarea transferului de parti sociale si a varsarii capitatului social prin modificarea Legii societatilor nr. 31/1990.

Modificarile intra in vigoare in data de 5 noiembrie 2020.

Printre modificari se numara urmatoarele:

  • se elimina cerinta capitalului social minim de 200 de lei, SRL-urile putand fi constituite pe viitor si cu un capital mai redus, la libera alegere a asociatilor, si nu mai trebuie depusa la Oficiul Registrului Comertului dovada privind constituirea capitalului social;
  • s-a eliminat obligativitatea inregistrarii la organul fiscal a contractului de inchiriere sau comodat sau altui document ce dovedeste dreptul de folosinta asupra sediului societatii. Se depune direct la Oficiul Registrului Comertului si acesta il va comunica ulterior si organului fiscal din cadrul ANAF;
  • s-au limitat posibilitatile opozitiei formulate de creditori fata de modificarea actului constitutiv al SRL-ului, eliminand posibilitatea invocarii nulitatii si cea de a cere suspendarea hotararii AGA in cadrul actiunii in opozitie.
  • s-a flexibilizat si simplificat cesiunea de parti sociale catre persoane care nu sunt asociati in SRL. In acest sens, se prevede acum ca se aplica cerinta aprobarii cesiunii de care asociatii reprezentand cel putin 3/4 din capitalul social doar daca prin actul constitutiv nu s-a stabilit altfel. In plus, este complet eliminata etapa prealabila, ce consta in depunerea hotararilor AGA de acest tip la ORC, care trebuia sa le publice in Monitorul Oficial si sa le trimita la ANAF iar cesiunea nu opera decat dupa expirarea termenului de opozitie de 30 de zile sau comunicarea hotararii de respingere a opozitiei, ceea ce intarzia foarte mult o asemenea cesiune.

In perioada urmatoare asteptam republicarea Legii societatilor nr. 31/1990 cu renumerotarea articolelor si actualizarea textului ei tinand cont de noul Cod de procedura civila, pentru ca in textul actual se fac inca trimiteri la vechiul Cod de procedura civila, demult abrogat.

Ceea ce ramane neclar este faptul ca in mod inexplicabil, in forma publicata in Monitorul Oficial, nu se mai regaseste articolul care figureaza atat in forma legii adoptata de Senat, cat si in raportul Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, in forma legii adoptata de Camera Deputatilor si in forma legii trimise la promulgare, si anume abrogarea alin. (4) si (5) ale art. 185 din Legea 31/1990, adica textele normative care obligau societatile cu cifra anuala de afaceri de peste 10 milioane de lei sa publice in Monitorul Oficial un anunt privind depunerea la organul fiscal competent a situatiilor financiare anuale, respectiv publicarea acelui anunt pe site-ul ONRC in cazul societatilor cu cifra de afaceri mai redusa. Probabil ca in perioada urmatoare se va publica o rectificare in Monitorul Oficial.

Cadru legal:

Legea 223/2020 pentru simplificarea si debirocratizarea transferului de parti sociale si a varsarii capitatului social prin modificarea Legii societatilor nr. 31/1990, Monitorul Oficial nr. 1018/02.11.2020

LIKE.

Leave A Reply