Vor pierde angajații bani la salariu dacă vor plăti integral contribuțiile sociale de 21,7%?

0

Vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Dan Muresan a declarat că angajații nu vor pierde bani la salariu în urma aplicării propunerii de modificare a Codului Fiscal potrivit căreia salariații vor plăti integral contribuțiile sociale la condiţii normale de lucru.

Dan Muresan, director general MDM Group

Dan Muresan, director general MDM Group

“În proiectul de ordonanță, Finanţele arată că va fi necesară majorarea imperativă cu 21% a salariului brut lunar de bază pentru toate salariile brute lunare mai mici sau egale cu 5 câştiguri salariale medii brute pe economie, așadar angajații nu sunt defavorizați, nu vor pierde la salariu pentru că se majorează venitul brut. Unii, cu salarii mai mari de 1000 de euro, ar putea chiar sa castige cateva zeci de lei. Măsura este logică și necesară deoarece beneficiarii contribuțiilor de asigurări sociale sunt persoanele și nu firmele la care sunt angajați”, a declarat vicepresedintele CNIPMMR, Dan Muresan.

Dan Mureșan spune că firmele vor avea de câștigat: “Cea mai importantă realizare este că un salariu brut devine un cost total. Angajatorii nu vor mai spune că pentru a plăti 1.500 de lei unei persoane mai trebuie să dea la stat încă 450 de lei, fapt care duce costul real la 1950 de lei. De acum, dacă ai un salariat cu 1.500 de lei, automat devine și un cost. Având contribuția și la angajat și la angajator, era mascată contribuția reală și atunci responsabilitatea celor care gestionau aceste fonduri era mai mică față de persoane pentru că contribuiau și firmele cărora nu erau nevoiți să le dea socoteală”.

În noile condiții, spune Dan Mureșan, casele de pensii vor da socoteală direct salariaților, adică celor care contribuie direct cu aceste sume de bani.

Conform proiectului de ordonanță, în cazul contribuțiilor sociale cota totală ar urma să scadă de la 25,8% la 21,7% din salariul brut, și va fi plătită integral de către salariat, iar angajatorul nu va mai fi obligat să plătească niciun fel de contribuţie socială la condiţii normale de lucru. În prezent, contribuţia individuală de asigurări sociale este de 10,5% din salariul brut la angajat şi 15,8% din fondul de salarii la angajator pentru condiţii normale de lucru.

LIKE.

Leave A Reply