Descarcă modelul de declaratie pe propria raspundere a salariatului, care insoteste medicalul pentru carantina

0

Извините, этот техт доступен только в “Румынский”. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

MDM GROUP a informat că potrivit legislației în vigoare, persoanele asigurate care beneficiaza de concediu medical pentru carantina completeaza o declaratie pe propria raspundere, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 7^1 la norme, care se depune la platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate prevazuti la art. 36 alin. (3) din OUG nr.158/2005, care se pastreaza de catre acestia si se prezinta organelor de control. Descarca documentul: Model-declaratie-medical carantina

La art.36 alin.(3) din OUG nr.158/2005, la lit.a), regasim angajatorul.

In Ordin regasim, in anexa nr. 7^1, modelul de declaratie pe care salariatii trebuie sa o completeze. Atasam prezentului e-mail acest model.

Amintim ca prin OUG nr.74/2021, cu aplicabilitate de la 1 august 2021, au fost aduse o serie de modificari si completari la OUG nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate printre care si o noua prevedere potrivit careia, prin exceptie de la prevederile alin. (1) a art. 22 din OUG nr. 158/2005, indemnizatia de carantina se suporta pentru o perioada de 5 zile din bugetul FNUASS, in cazul in care se instituie masura carantinei la intoarcerea pe teritoriul Romaniei, pentru o persoana care s-a deplasat in interes personal intr-o zona in care la momentul deplasarii exista epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent inalt patogen, in conditiile stabilite prin normele de aplicare a ordonantei de urgenta, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 15/2018/1.311/2017.

In practica se ridica intrebarea: cum se face diferenta intre concediile medicale pentru carantina eliberate din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase ca urmare a unui contact direct cu o persoana infectata cu coronavirus si concediile medicale eliberate in cazul persoanelor care s-au deplasat intr-o zona cu risc?

Prin urmare, intelegem din noua prevedere ca salariatul va prezenta angajatorului pe langa certificatul de concediu medical pentru carantina si o declaratie pe propria raspundere in care trebuie sa bifeze daca instituirea masurii carantinei este ca urmare a deplasarii in interes personal intr-o zona in care la momentul deplasarii exista epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent inalt patogen sau instituirea masurii carantinei nu este ca urmare a deplasarii intr-o astfel de zona. Iar in functie de declaratia salariatului, angajatorul va sti cum va plati acel concediu medical (doar primele 5 zile din concediul medical, indemnizatie care va fi suportata din FNUASS sau va plati toate zilele de medical, indemnizatie care va fi suportata din FNUASS).

Legiuitorul nu prevede in sarcina angajatorului obligatia de a suporta indemnizatia pentru carantina pentru diferenta de zile din concediul medical in situatia instituirii masurii carantinei ca urmare a deplasarii in interes personal intr-o zona cu risc. Consideram ca diferenta de zile din concediu medical va folosi pentru justificarea absentelor de la locul de munca si, prin urmare, salariatul va fi pontat in aceste zile in concediu medical, deci absent motivat, dar fara plata indemnizatiei.

Cadru legal:

Ordinul nr.1898/855/2021 pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a prevederilor OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 15/2018/1.311/2017, publicat in Monitorul Oficial nr.905 din 21 septembrie 2021, cu aplicabilitate de la data publicarii.

LIKE.

Leave A Reply