ITM Cluj, controale la firmele care au angajați străini

0

Извините, этот техт доступен только в “Румынский”. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

În perioada 14.11. — 18.11.2019 ITM Cluj a desfăşurat , în cadrul unei campanii organizate la nivel naţional, acţiuni de control privind verificarea modului în care amgajatorii români respectă prevederile legale referitoare la legislația muncii și la regimul juridic aplicabil străinilor pe teritoriul României.

Motivarea campaniei

Cetățenii străini non UE pot desfășura activități lucrative pe teritoriul României în condițiile impuse de Ordonanța Guvernului nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României și cu respectarea prevederilor Codului Muncii.

Prin actele normative emise în acest sens, angajatorii români au obligația ca înaintea primirii la muncă a cetățenilor străini non UE să obțină aviz de angajare, eliberat de structurile Inspectoratului General pentru Imigrări și să întocmească contract individual de muncă cu respectarea Codului Muncii.

Totodată, potrivit Programului cadru de acțiuni al Inspecției Muncii pe anul 2019, printre Campaniile naționale programate pentru identificarea și combaterea muncii nedeclarate, se regăsește și acțiunea pentru prevenirea și combaterea muncii nedeclarate a străinilor pe piața muncii din România.

Obiectivele campaniei

  • Identificarea și combaterea muncii nedeclarate a străinilorpe piața muncii din România;
  • Identificarea angajatorilor care utilizează cetățeni străini non UE în activități lucrative;
  • Identificarea angajatorilor români care primesc la muncă pe teritoriul României un lucrător străin non UE detașat;
  • Garantarea în plată a salariului de bază minim brut pe tară;
  • Verificarea respectării prevederilor privind timpul de muncă și de odihnă;
  • Creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor români pentru necesitatea respectării prevederilor legale privind angajarea străinilor;
  • Diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea regimului străinilor pe teritoriul României;
  • Eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și după caz, aplicarea de sancțiuni contraventionale corespunzătoare.

Rezultatele campaniei

Cu ocazia acestei campanii ITM Cluj a efectuat controale la un număr de 36 de angajatori din judeţul Cluj. Doi angajatori au fost sancționați pentru faptul ca au primit la muncă cetățeni străini fară aviz de angajare. Cuantumul celor două amenzi a fost de 20.000 lei.

LIKE.

Leave A Reply