Efectele benefice pentru firme cat si pentru stat ale reducerii CAS cu 5%

0

Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Rumano. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

In cursul zilei de ieri, Ioana Petrescu, ministrul de Finante al Romaniei a confirmat ca de la 01 iulie 2014 se va reduce CAS datorat de angajator cu 5%,  dar ca din aceasta masura statul roman va pierde aproximativ 2.6 miliarde de lei pentru primele 6 luni, redus la 1.5 miliarde prin efectele pozitive ale masurii.

MDM Group a realizat o simulare pe un numar mediu de 10 angajati (media de angajati la IMM-uri) pe 3 paliere de venit brut realizat ca medie de 900 lei, 1.500 lei si 2.000 lei.

Daca se analizeaza datele din tabelul atasat se va constata ca in realitate din reducerea CAS cu 5% atat firma cat si statul castiga din mai multe motive:

–          In primul rand efectul psihologic pentru firme dupa reducerea costurilor va fi sa faca angajari, intrucat este bine stiut faptul ca multe firme sunt subdimensionate ca personal in acest moment

–          O reducere a costurilor va conduce automat la o majorare a rezultatului pentru firma care indirect va genera taxe si impozite suplimentare pe profit si pe dividende;

–          Se poate discuta si o majorare a salariilor nete ale angajatilor, la aceleasi costuri, care va conduce la un consum crescut al acestora in piata care va genera taxe indirecte pentru furnizori de platit la stat;

–          O crestere a veniturilor nete poate conduce la o crestere a creditelor si indirect la dezmortirea pietei imobiliare;

–          Unele firme posibil sa faca angajari din randul somerilor si atunci statul isi va reduce efortul cu acestia.

Sigur ca pe termen scurt, pana la 3-6 luni statul ar trebui sa suporte o reducere a taxelor colectate, insa daca tinem cont ca statul a incasat in luna mai din taxa pe constructii speciale o suma mult mai mare decat cea bugetata initial, consideram  ca acest deficit de casflow din reducerea CAS cu 5% va fi acoperit atat din acciza suplimentara la combustibil aplicata de la 01.04.2014 cat si din excedentul nebugetat din impozitul pe constructiile speciale, iar peste 7 -10 luni statul va fi clar intr-un castig cert.

Pe de alta parte aceasta masura de reducere cu 5% a CAS datorat de angajator ar trebui sa fie insotita si de alte masuri prin care firmele sa fie incurajate sa faca angajari din randul persoanelor sub 25 ani si peste 45 ani cat si din randul somerilor.

Simularea facuta de MDM Group si efectele benefice pentru firme cat si pentru stat dupa reducerea CAS cu 5%:


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Fa bine – CONTeaza”

LIKE.

Leave A Reply