INFO MDM: Ordonanța anti-plastic a intrat în vigoare

0

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

MDM Group anunță că s-a publicat, în Monitorul Oficial nr. 828, OG nr. 6/2021 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului, care prevede, printre altele, interzicerea comercializării în România a unor produse din plastic precum paiele pentru băut, furculițele, farfuriile și bețișoarele de urechi.

La data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, adică 2 septembrie 2021, se interzice introducerea pe piață a următoarelor produse din plastic de unică folosință:

Bețișoare pentru urechi
Tacâmuri – furculițe, cuțite, linguri, bețișoare chinezești
Farfurii
Paie pentru băuturi
Agitatoare pentru băuturi
Bețe care se atașează baloanelor sau care sprijină baloane, cu excepția baloanelor de uz industrial sau pentru alte utilizări și aplicații profesionale, care nu sunt distribuite consumatorilor, inclusiv mecanismele acestor bețe
Recipiente pentru alimente, fabricate din polistiren expandat, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, utilizate pentru a conține produse alimentare care:
(a) sunt destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet;

(b) sunt de regulă consumate din recipient;

(c) sunt gata de consum fără a necesita o pregătire suplimentară precum gătirea, fierberea sau încălzirea, inclusiv recipiente pentru alimente utilizate pentru meniuri de tip fast food sau alte meniuri gata pentru consum imediat, cu excepția recipientelor pentru băuturi, a farfuriilor, a pachetelor și foliilor din material flexibil care conțin produsele alimentare

Recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv dopurile și capacele acestora
Pahare pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv capacele acestora.

Fac excepție următoarele produse din plastic care sunt folosite în domeniul medical: bețișoarele de urechi, agitatoarele pentru băuturi, paiele din plastic de unică folosință; bețișoarele din plastic de unică folosință utilizate de un prestator de servicii medico-legale sau în scopuri științifice (diagnostic, educațional sau în cercetare).

Pentru anumite produse din plastic de unică folosință operatorii economici care le introduc pe piața națională sunt obligați să reducă progresiv cantitățile astfel, raportat la anul 2022:

5% pentru anul 2023
10% pentru anul 2024
15% pentru anul 2025
20% pentru anul 2026

Tot de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, adică 2 septembrie, anumite produse din plastic de unică folosință vor trebui să poarte pe ambalaj, sau direct pe produs, atunci când sunt introduse în piață, un anumit marcaj.

Marcajul trebuie să fie clar, lizibil, să nu se poată șteargă și să informeze consumatorii cu privire la:

-opțiunile adecvate de gestionare a deșeurilor pentru produs sau mijloacele de eliminare a deșeurilor care trebuie să fie evitate pentru produsul respectiv;
– prezența materialelor plastice în componența produsului și impactul negativ asupra mediului rezultat din aruncarea produsului sau din alte mijloace necorespunzătoare de eliminare a produsului;

De asemenea, din data de 3 iulie 2024, produsele din plastic de unică folosință ale căror dopuri și capace sunt din plastic vor mai putea fi introduse pe piață numai dacă dopurile și capacele rămân atașate de recipiente în timpul etapei de utilizare preconizată a produselor.

Aceste produse sunt recipientele pentru băuturi cu o capacitate de până la trei litri, și anume recipientele utilizate pentru a conține lichide, cum ar fi sticlele pentru băuturi, inclusiv dopurile și capacele acestora și ambalajele de băuturi compozite inclusiv dopurile și capacele acestora.

Nu vor intra în această categorie recipientele din sticlă sau metal cu dopuri și capace din plastic sau recipientele pentru băuturi destinate și utilizate pentru alimentele destinate unor scopuri medicale speciale.

Cadru legal:
OG nr. 6/2021 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului, publicată în MO nr. 828/30.08.2021

LIKE.

Leave A Reply