INFO MDM: Se modifică plafonul pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5% la vanzarea de locuinte

0

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

MDM Group informeaza că, începând cu data de 1 ianuarie 2021 se majorează plafonul pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5%, la 140.000 de euro, pentru livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 de metri pătraţi.

Astfel, la vânzarea-cumpărarea de locuințe de către persoanele fizice, se va aplica TVA în cota redusă de 5% dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:

· Prin locuință se înțelege construcția alcătuită din una sau mai multe camere de locuit, cu dependințele, dotările și utilitățile necesare, care, la data livrării, satisface cerințele de locuit ale unei persoane ori familii;

· Locuința are o suprafață utilă de maxim 120 metri pătrați, exclusiv anexele gospodărești;

· Valoarea maximă este de 140.000 euro (exclusiv TVA) și cuprinde valoarea locuinței, inculusiv valoarea cotelor indivize din părțile comune ale imobilului și a anexelor gospodărești și, după caz, a terenului pe care este construită locuința.

Pentru aplicarea cotei de 5% nu va mai fi necesară declarația pe proprie răspundere din partea cumpărătorului referitor la faptul că nu a mai achiziționat anterior o locuință cu cotă redusă.

La acest moment, plafonul pentru livrarea locuințelor la cota redusă de TVA 5 % este de 450.000 lei.

Cadru legal:

Legea nr. 248/2020 pentru modificarea art. 291 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

LIKE.

Leave A Reply