Ce se întâmplă cu pensiile și salariul minim în anul 2020

0

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Premierul Leonard Orban a anunțat că pensiile vor gfi majorate conform legii și că se caută variante pentru majorarea salariului minim.

Premierul Leonard Orban a participat marți la reuniunea Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, alături de vicepremierul Raluca Turcan, ministrul finanțelor publice, Florin Cîțu, ministrul muncii și protecției sociale, Violeta Alexandru, și șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

“Am încercat să căutăm o soluție de creștere a salariului minim care să țină, într-o măsură cât mai mare, de niște date obiective din economie. Va fi o formulă în care vom ține cont de compensarea inflației, indicelui de creștere a prețurilor de consum, vom lua în calcul creșterea indicelui de productivitate, care, după părerea mea, reflectă într-adevăr potențialul real de a putea crește salariul”, a declarat Ludovic Orban.

Guvernul a prezentat partenerilor de dialog social o analiză de impact privind salariul minim brut garantat în plată pentru anul 2020 și a propus trei scenarii de lucru.

Cu cât ar putea crește salariul minim

Unul dintre ele prevede majorarea salariului minim brut cu rata anuală a inflaţiei în luna octombrie 2019 (3,4%), conform datelor INS şi cu creşterea reală a productivităţii muncii pe persoană angajată în anul 2018 (3,7%), conform datelor Eurostat, ceea ce înseamnă o majorare cu 7,2%, respectiv de la 2.080 lei la 2.230 lei.

Un alt scenariu prevede „majorarea salariului minim brut cu rata anuala a inflaţiei în luna octombrie 2019 (majorare de la 2.080 lei la 2.230 lei).

Al treilea scenariu propus de Guvern prevede majorarea salariului minim brut cu rata anuală a inflaţiei în luna octombrie (de la 2.080 lei la 2.230 lei).

Ce se întâmplă cu pensiile

Premierul Ludovic Orban a mai arătat că are în vedere numirea unei “echipe mai largi de lucru care să îndrepte ceea ce este de îndreptat în sistemul de pensii, pregătind studii de impact şi analize foarte serioase”.

“În baza prognozelor pe termen lung a acestor studii de impact, vom veni cu propuneri. La ora actuală există o lege în vigoare pe care intenţionăm să o aplicăm.

Atât timp cât este o lege în vigoare normal că pensiile vor creşte. Vom construi proiectul de buget având în vedere această creştere a pensiilor”, a încheiat premierul.

LIKE.

Leave A Reply