Ce pericole ascunde pentru UE tranziția NECESARĂ către o economie decarbonizată și digitală

0

عفوا، هذه المدخلة موجودة فقط في الرومانية. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Grupul Patronal al Comitetului Economic și Social European a organizat un webinar pe tema „Decarbonizarea și digitalizarea în contextul globalizării”, în cadrul președinției germane a UE la 9 decembrie 2020 și a elaborat un set de recomandări pentru dezbaterea politică.

Foto: seap.ro

Realizarea neutralității climatice și a conducerii digitale nu va fi o sarcină ușoară pentru Europa. Decarbonizarea industriei va împovăra companiile care consumă multă energie (siderurgie, ciment, sectoare chimice) cu costuri energetice ridicate, impunând simultan o schimbare structurală masivă în sectoarele industrial, transport și energie, riscând un dezavantaj economic pe o piață globală competitivă.

În tranziția către o economie decarbonizată și digitală, trebuie să ne lansăm într-un model care are ca rezultat o economie înfloritoare. Dacă vrem ca UE să fie un lider și să fie imitată de restul lumii, ar trebui să ne propunem să modelăm cel mai de succes model de afaceri – unul care să fie sustenabil din punct de vedere economic, social și de mediu. Adoptarea unui model care nu duce la o creștere durabilă ne-ar izola, deschizând calea China și SUA pentru a prelua conducerea.

Grupul angajatorilor CESE a emis următoarele recomandări factorilor de decizie din UE:

Tranziția dublă trebuie să fie echilibrată pentru a consolida rezistența pe termen lung și a crea noi modele de afaceri durabile. Este esențial ca UE să găsească echilibrul potrivit între Acordul Verde, fondul de recuperare și investițiile în tehnologie orientate spre viitor și digitalizare. Actualizarea planificată a strategiei industriale a UE ar trebui să reflecte legăturile dintre decarbonizare și digitalizare într-un context global.

Pentru a menține competitivitatea, avem nevoie de o schimbare energetică cuprinzătoare, care să asigure securitatea aprovizionării pentru întreprinderi și gospodării, fără a crește prețurile, crescând în același timp atât conectivitatea la rețea, cât și capacitatea de stocare. Hidrogenul va juca un rol cheie în acest proces. Aplicațiile relevante trebuie dezvoltate cu prioritate.

Trebuie să dezvoltăm noi modele de cooperare și alianțe industriale pentru a „dovedi viitorul” economiilor și a reforma procesele de producție prin eforturi concertate între întreprinderi, state membre, regiuni și instituțiile UE.

Europa are o rețea industrială puternică, iar companiile sale au dezvoltat lanțuri dense de aprovizionare și valoare. Acestea trebuie sprijinite și consolidate prin îmbunătățirea infrastructurii transfrontaliere și prin finalizarea pieței unice.

Capacitatea investițională și sprijinul pentru companii sunt necesare pe măsură ce se lansează modele de durabilitate, astfel încât acestea să poată rămâne competitive și să acceseze piețe noi. Pachetul de redresare al UE va oferi sprijin financiar public cuprinzător, care trebuie aliniat cu finanțarea privată pentru a atinge obiectivele transformării economice digitale și ecologice.

Companiile se bazează pe cadre de reglementare clare, de asemenea, pentru date și tehnologii noi. Incertitudinea companiilor cu privire la modul de utilizare a datelor lor, parțial din cauza unui domeniu neclar de reglementare a protecției datelor, este un obstacol pentru inovație.

Lumea este în prezent în curs de trecere de la războaie comerciale la războaie tehnico-politice. Prin urmare, este imperativ ca UE să devină autonomă în dezvoltarea unei infrastructuri europene de date și a noilor tehnologii digitale. Între China și Statele Unite, UE trebuie să stea singură și să investească în tehnologia următoarei generații.

UE trebuie să-și dezvolte propria viziune și strategie pentru suveranitatea digitală, rămânând în același timp deschisă liberului schimb și sprijinind sistemul multilateral. Strategic ar trebui să se concentreze pe punerea în aplicare a infrastructurii sale, securității cibernetice, cloud-ului, tehnologiei și datelor cheie de abilitare și să convingă partenerii globali prin calitatea standardelor și produselor sale.

IMM-urile reprezintă coloana vertebrală a agendei de creștere economică durabilă a UE. Îmbunătățirea conectivității și a infrastructurii de digitalizare, inclusiv abilitățile, inteligența artificială și utilizarea noilor tehnologii vor fi cruciale. Și nimeni nu trebuie lăsat în urmă, adică nu trebuie să existe niciun decalaj între firmele mai mari care au resursele pentru a investi și adopta tehnologiile digitale și firmele mai mici care nu au propriile mijloace pentru a face acest lucru.

LIKE.

Leave A Reply