România a atras 3 miliarde euro de pe piețele externe la cele mai scăzute costuri istorice

0

Emisiunea de euroobligațiuni lansată săptămâna trecută de Ministerul Finanțelor Publice s-a bucurat de un interes record din partea investitorilor, România reușind o serie de performanțe care i-au consolidat, astfel, poziția de emitent sofisticat pe piețele externe:

  • atragerea celui mai mare volum de finanțare într-o singură tranzacție cu primă de emisiune negativă;
    cea mai mare cerere înregistrată vreodată la o emisiune din partea investitorilor înainte de stabilirea costului final al emisiunii (cu ordine de peste 12 miliarde de euro);
  • la închiderea emisiunii nivelul cererii s-a situat de asemenea la un nivel record, de 9,6 miliarde euro, emisiunea fiind supra subscrisă in final de peste 3 ori, cu o participare din partea unui număr de peste 500 de investitori;
  • cea mai mare reducere a costului față de nivelul inițial lansat în piață, de 30 puncte de bază;
  • randamentul de 2,025% pentru tranșa de 12 ani este cel mai scăzut randament obținut vreodată de România;
  • prin randamentele titlurilor de stat lansate in ianuarie 2020 s-a realizat o economie de cca. 16,6 mil. Euro pentru emisiunea cu maturitatea de 12 ani si 4,4 mil. Euro pentru emisiunea cu maturitatea de 30 ani.

„Deși ne confruntăm cu o serie de provocări economice și politice, emisiunea reprezintă o performanță deosebită a Ministerului Finanțelor Publice și confirmă, încă o dată, încrederea investitorilor în coerența politicilor actualului Guvern de asigurare a stabilității fiscale și bugetare. Acest test al investitorilor este un semn foarte bun pentru un Guvern tânăr, instalat de numai două luni”, a declarat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice.

Fondurile aferente emisiunii de euroobligațiuni lansate de MFP pe piețele externe în data 21 ianuarie, în valoare totală de 3 miliarde euro, au fost încasate marți, 28 ianuarie.

Emisiunea a fost realizată în doua tranșe, din care 1,4 miliarde euro cu maturitatea de 12 ani, cu un randament de 2,025% și o dobândă de 2,000% pe an și 1,6 miliarde euro cu maturitatea de 30 ani, cu un randament de 3,391% și o dobândă de 3,375% pe an.

Tranzacția a fost intermediată de către BNP Paribas, Citigroup Global Markets Limited, Raiffeisen Bank Internațional AG, Societe Generale și Unicredit Bank AG.

Baza investițională a tranzacției a fost deosebit de diversificată din punct de vedere geografic, iar din punct de vedere al tipurilor de investitori, pentru ambele tranșe se distinge preponderenta investitorilor de tipul “real money”, respectiv fonduri administrate privat.

De remarcat că tranșa cu maturitatea cea mai lungă, pe termen de 30 de ani, a fost acoperită în proporție de peste 75% de marii investitori activi pe piețele internaționale de capital – SUA, Germania și Marea Britanie.

Strategia de execuție a emisiunii a permis reducerea graduală a costurilor, pe fondul unei supra subscrieri masive pentru cele două tranșe. Față de valorile cu care au fost lansate inițial în piață cele două tranșe, de 210 puncte de bază peste cotația de referință Mid-Swap pentru maturitatea de 12 ani și de 315 puncte de bază peste cotația de referință Mid-Swap pentru maturitatea de 30 ani, costurile au fost reduse cu 30 puncte de bază, obținându-se în final pentru prima data prime de emisiune negative importante pentru cele două tranșe de cca 5 – 10 puncte de bază. Astfel România a emis obligațiuni la cel mai scăzut cost aferent unui împrumut al statului pentru maturitatea de 12 ani.

Tranzacția face parte din planul de finanțare de pe piețele externe aferent anului 2020, în conformitate cu OUG nr. 64/2007 privind datoria publică. Potrivit Programului indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2020, publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, valoarea sumelor planificate a fi atrase în anul 2020 de pe piețele externe prin emisiuni de euroobligațiuni, operațiuni de răscumpărare anticipată și preschimbare parțială a unor serii de euroobligațiuni existente, plasamente private și prin trageri din împrumuturi contractate de la instituții financiare internaționale, este estimată la un nivel de până la 6 miliarde de Euro.

LIKE.

Leave A Reply