PFA, intreprinderile individuale, persoanele cu venituri din drepturi de autor și liber-profesioniștii vor avea indemnizație de șomaj tehnic

0

Persoanele fizice autorizate (PFA), intreprinderile individuale, persoane care realizeaza venituri din drepturi de autor și liber-profesioniștii vor avea indemnizație de șomaj tehnic fixă suporatată de stat, informeaza MDM Group.

Noua ordonanță de urgență 32/2020 stabilește șomaj tehnic mai mare pentru PFA și alți liber-profesioniști.

Atât pentru firmele care își plasează salariații în șomaj tehnic cât și pentru PFA și liber-profesioniști, statul va plăti idemnizația de șomaj, aferentă perioadei Stării de urgență din România (30 de zile din data de 16 martie 2020, cu posibilitate de prelungire dacă va fi nevoie).

Actele necesare pentru șomajul tehnic sunt:

o cerere din partea angajatorului (sau a titularului PFA, II etc.),
o listă cu angajații trimiși în șomaj tehnic și cu salariile lor de bază brute.
o declarație a titularului PFA, II etc. pe proprie răspundere din care rezulta că este nevoit să-și întrerupă total sau să-și reducă activitatea ca urmare a efectelor pandemiei COVID-19.
Astfel, s-a stabilit că statul va suporta pentru PFA-uri, II-uri si liber-profesionisti, indiferent de veniturile lor, o indimenizație fixă brută, egală cu 75% din salariul mediu brut. Reamintim că pe anul 2020 câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 este de 5.429 lei. Astfel, indemnizația fixă pentru PFA și alte astfel de categorii va fi de 4.071 de lei brut pe lună. Indemnizația este supusă impozitării și plății contribuțiilor sociale, conform Codului Fiscal.

Guvernul a majorat nivelul acestei subvenții, față de OUG 30/2020 initiala, care prevedea o sumă fixă egală cu salariul minim, adică 2230 de lei brut.

Modul de declarare și plată a acestor contribuții și a impozitului pe venit se vor stabili prin ordin comun al ministrului Muncii și al ministrului Finanțelor.

PFA și ceilalți care au dreptul la ajutoare de șomaj tehnic din această categorie vor trimite actele necesare la structurile teritoriale ale Agenției Naționale de Plăți și Inspecșie Socială (ANPIS) din subordinea Ministerului Muncii.

PFA și ceilalți beneficiari de acest tip vor depune documentele până în data de 10 ale lunii (aprilie/mai).

LIKE.

Leave A Reply