INTERVIU: Directorul general MDM Financial Group: „Economia romaneasca nu poate intra in criza economica de una singura”

0

Directorul general al MDM Financial Group, Dan Muresan, explica intr-un interviu acordat BuzzNews.ro cat de aproape suntem de o noua criza si ce strategii de supravieturire putem adopta la nivel de stat, companie sau la nivel personal.

O multime de analisti economici (unii de pe Wall Street) si lideri politici importanti (printre ei, ministrul de Finanţe al Germaniei, Wolfgang Schäuble) apreciaza ca riscam o noua criza economica globala. Unul dintre semne – cresterea economica continua, nesustenabila de la un punct, care anticipeaza intotdeauna un declin. Nu doar in Romania, ci si la case mai mari, unul dintre domeniile cele mai afectate de criza declansata in 2008 a fost cel imobiliar. Boomul imobiliar din Clujul prezentului, cu o cerere parca suprarealista si vanzari la preturi astronomice, pare sa aminteasca de perioada de varf de atunci si lasa loc intrebarii legitime daca nu am ajuns cumva pe buza prapastiei.

Raul Chis: O analiza a unui site de imobiliare sustine ca “piata imobiliara a Clujului ar fi in pericol de supraincalzire” avand in vedere ca prețul actual se situează cu 30,5% peste cea mai mică valoare consemnată de la declanșarea crizei încoace, respectiv 891 de euro pe metru pătrat util (în decembrie 2014). Cum comentati?

Dan Muresan: Inca nu se poate vorbi de supraincalzirea economiei romanesti (declansarea unei crize economice reale nu se manifesta local) iar in cazul in care ar aparea un dezechilibru pe piata imobiliara a Clujului (o oferta peste cerere) nu ar declansa neaparat o criza economica. Ar avea loc mai degraba “diverse reglari” la nivelul acestui sector (cei grabiti sa vanda ar reduce preturile de vanzare, cei mai potenti financiar ar pune in conservare produsele imobiliare pina la o redresare a pietei).

In general, economia romaneasca nu poate intra in criza economica (de una singura) din cauza domeniului imobiliar avand in vedere nivelul de dezvoltare economica a Romaniei – avem prea multe de recuperat si de facut ca sa generam noi o criza la nivelul UE.

Crizele economice ale Romaniei (fara efect global/regional) au fost declansate de sistemul bancar, ori acum sistemul bancar trebuie sa se incadreze in prevederile de la Maastricht, iar cresterile actuale ale Robor sunt in parametrii asumati.

Din pacate, se arunca pe piata stiri alarmiste legate de criza economica pe care o va avea anul viitor Romania bazata doar pe lupta politica interna (facem orice sa aratam ca cei de acum nu fac bine, chiar daca avem o crestere de peste 6%). Astfel de stiri nu fac bine mediului economic romanesc – genereaza un val de neincredere pentru investitorii straini fata de piata romaneasca si nimeni nu raspunde pentru pierderile pe care le genereaza mediului de afaceri din Romania.

De exemplu, criza din 2008 care a afectat Romania: daca clasa politica si cei care guvernau la acel moment Romania nu se panicau, puteam trece ca si Polonia prin criza, cu efecte minore, chiar cu castig… pentru ca Romania si atunci si acum din punct de vedere economic are de recuperat multi ani fata de piata occidentala matura, deci are capacitate de absorbtie mare. Ganditi-va ca acesti ani de crestere economica s-au bazat mult pe consum si inca consumul arata crestere. Ori intr-o criza primul care se contracta/reduce este consumul…

Continuarea pe www.buzznews.ro.

LIKE.

Leave A Reply